Kaalheid bij mannen: hierdoor komt het & dit helpt goed!

In onze tijd krijgt een aanzienlijk deel van de mannelijke bevolking te maken met kaalheid bij mannen. Kaalheid is van alle tijden, maar gelukkig zijn er de afgelopen decennia grote stappen gemaakt in het onderzoek naar én de aanpak haaruitval bij zowel mannen als vrouwen. Maar hoe kan het eigenlijk dat relatief veel mannen op (soms jonge) leeftijd al te maken krijgen met kaalheid? Hoe kan haaruitval verklaard worden? En wat is er vandaag de dag qua behandeling en/of preventie allemaal mogelijk om kaalheid bij mannen te voorkomen of tegen te gaan?

Kaalheid bij mannen: enkele verklaringen voor dit verschijnsel

Mannelijke kaalheid kan worden veroorzaakt door diverse zaken. In veel gevallen speelt de genetische aanleg die je als man hebt een hoofdrol. Wie een erfelijksheidsaanleg heeft voor kaalheid, in vaktermen ook wel Alopecia androgenetica genoemd, kan hier natuurlijk niet zoveel aan doen. Heb je vooral haaruitval rond je slapen en bij je hoofdkruin? En ben je jonger dan 35 tot 40 jaar? Dan kun je er van uitgaan dat je te maken hebt met en erfelijke aandoening.
Een andere veelvoorkomende reden dat relatief veel mannen van doen krijgen met uitvallend haar, is een verhoogd stressniveau. Sta je bijvoorbeeld door problemen op je werk of door relationele issues een tijd onder flinke druk en stress? Dan kan zich dit uiten in het uitvallen van je haar. Dit fenomeen, dat door medici ook wel Telogeen effluvium, is gelukkig niet permanent. Wanneer je stresslevel daalt, stopt het uitvallen vaak meteen en ben je dus van dit probleem af.
Sommige mannen krijgen helaas te maken met lokale kaalheid, waarbij er op bepaalde gedeeltes van de hoofdhuid haar uitvalt. De verklaring die specialisten voor dit fenomeen geven, Alopecia areata, is dat er sprake is van een verminderd afweersysteem.
Een laatste veelvoorkomende oorzaak van mannelijke kaalheid is als er vanwege een ziekt een chemokuur wordt uitgevoerd. Ook deze haaruitval is, net als de stressvariant, tijdelijk.

Wat te doen bij haaruitval als je een man bent?

Wie problemen heeft met mannelijke kaalheid is vaak niet te benijden. Zeker als je een mooie haardos had en je haar ziet wegvallen, kan diep ongelukkig worden van deze kaalheid. Wat te doen? Een eerste stap is om je te melden bij een huisarts, die je eventueel kan doorverwijzen naar een specialist voor een precieze diagnose. De oorzaak van je haarproblemen is namelijk de sleutel tot de aanpak of oplossing. Je kunt kiezen voor haarimplantaten, direct je hele hoofd kaalscheren als het erfelijk is of, ook dat is een optie, besluiten om een levensechte pruik te kopen. Ook kunnen er in bepaalde gevallen medicijnen worden voorgeschreven door een arts.


Delen